ОГЛАСНА ТАБЛА

Почитувани
Драги родители, драги деца
МТСП во соработка со Уницеф подготви национална платформа за е-учење и игра.
Во оваа Е-занимална учествуваат и воспитувачите од нашата градинка.
#седидома #заштитисе #учимезаедно
Е-занимална
"СЕМЕЈНО ДРВО"
Активност од Советувалиште за деца и родители “Мал свет, големи срца”

Светскиот ден на одржување хигиена на рацете - 15 октомври, годинава се одбележува под мотото „Хигиена на рацете за сите“, со цел подигнување на свесноста и разбирањето за важноста од редовно и темелно миење на рацете со сапун и вода, како најлесен и најдобар начин за превенција од болести и спречување на ширење на инфекции.

СООПШТЕНИЕ
По повод 16-ти октомври, Светскиот ден на борба против гладта, ЈУДГ “Буба Мара” О.А. и оваа година организира хуманитарна акција.
Акцијата започнува во петок, 16-ти октомври, а ќе трае цела наредна недела, односно до 22 октомври (четврток).
Ќе се донираат тегли зимница (ајварче, кисели краставички, цвекло, модри патлиџани, карфиол, пиперки и сл.), а во донацијата ќе бидат вклучени сите субјекти, почнувајќи од градинката како донатор, целиот вработен персонал и родителите со нивните деца.
Донираната зимница е наменета за трпезата на социјално загрозени семејства од Општина Аеродром.
Со почит,
ЈУДГ „Буба Мара“ - Скопје

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА РОДИТЕЛИ
Почитувани родители!
Ве известуваме дека градинката започнува со работа од 09.09.2020 г. (среда).
Ги молиме сите родители кои имаат поднесено потврди и потпишано изјава, и кои се известени дека детето ќе посетува градинка, согласно протоколот за во кој се пропишани критериумите за тоа како ќе работат градинките на целата територија на РС Македонија, на денот на поаѓање на детето во градинка потребно е, без исклучоци, да достават нова лекарска потврда од матичен лекар за здравствената состојба на своето дете.
Со почит,
ЈУДГ „Буба Мара“ - Скопје

ИЗЈАВА И ПРОТОКОЛИ ДОНЕСЕНИ ОД СТРАНА НА ВЛАДА НА РСМ

СООПШТЕНИЕ
Почитувани родители Ве известуваме дека нашата градинка постапува според протоколите и мерките за заштита од ковид-19. Доколку имате потреба за згрижување на децата во градинка треба да доставите потврди од Вашиот работодавец за двајцата родители дека работните задачи задолжително мора да ги извршувате на вашето работно место, без можност за работа од дома, доколку сте самохран родител се доставува една потврда.
Потврдите треба да се достават во објектот каде што Вашето дете посетува градинка од 10 до 14 август во временски период од 07:00-13:00 часот.
Дополнителните документи ќе се пополнат во градинката (изјава и приложени подмирени сметки за заостанат долг).
Задолжително е носење на маски и дезинфекција на Вашите обувки и раце при влегување во просториите на градинката.
Како тим ќе се залагаме да овозможиме пријатна атмосфера за работа и заштита на Нашите и Ваши дечиња.

Со почит
ЈУДГ БУБА МАРА


Почитувани родители на идни првачиња!!!
Ве информираме за донесените Протоколи за утврдување на процедурата за запишување на ученици во прво одделение во основните училишта!
Ве молиме почитувајте ги препораките!!!
Со почит
ЈУДГ„Буба Мара“
#ЗаштитиСе
#СитеСмеОдговорни


Протокол за активности во установите за згрижување и воспитание на деца по престанување на траењето на вонредната состојба.

ВАЖНО!!!

Почитувани,
претходно издадените потврди од градинките продолжуваат да важат се до завршување на вонредната состојба, односно нема потреба од издавање на нови.
Со почит ЈУДГ,,БУБА МАРА


Почитувани родители,
Согласно усвоените нови мерки на Владата на РСМ во кои се препорачува да се организира работата на установата во зависност од типот и можностите,  се приклучуваме во споделување на  воспитни содржини кои се дел од Програмата за работа на самата градинка за 2019/2020. За таа цел Градинка Буба Мара ќе споделува воспитно образовни активности по возрасни групи секојдневно.
Ве известуваме дека од 23.03.2020 година ќе можете да ги следите нашите  предлог активности. Активностите - Насоките можете да ги следите на нашата страна каде ќе бидат конкретно објаснети.
Целта е да го продолжиме воспитно – образовниот процес,  а воедно и Родителите ќе можат преку игра со своите дечиња да ги реализираат активностите во домашна атмосфера.
Со почит

За децата од предучилишна возраст!
#СедетеДома и едуцирајте се и во вакви вонредни околности, во домашни услови.
Видете ја оваа листа бесплатни и слободни за користење дигитални платформи, апликации и содржини што може да бидат корисни за вашето дете
Бесплатни дигитални алатки за поддршка на учење од далечина
МТСП:
Апелираме до родителите да ги користат достапните содржини и едукативни емисии за деца од предучилишна возраст

Почитувани родители ,
Ве известуваме дека поради новонастаната состојба со коронавирусот и засилените предлог мерки од страна на Владата на Р. С. Македонија, ЈУДГ „Буба Мара“ потврдите ќе ги издава исклучиво по електронски пат,
иако лицата кои користат оправдано отсуство поради дете во градинка можат да приложат на работодавачот и уплатница за платен надомоест за престој во детска градинка.
Кај вашиот работовач не треба да ги приложите двете работи, туку потребна ви е или потврда или уплатница, а не двете.
СО ПОЧИТ,
ЈУДГ „ БУБА МАРА“

 
Почитувани родители,
Ве молиме ако сте пратиле еднаш барање за електронска потврда , да бидете трпеливи и да не праќате барање повеќе пати,   ќе Ви се испрати електронски најкасно до среда.
Оние кои што испратиле барање за електронска потврда нема потреба да доаѓаат да ја подигнат лично.
Ви благодариме на разбирањето
СО ПОЧИТ ,
ЈУДГ БУБА МАРА

Почитувани родители,
За регулирање на отсуството, надлежните организациони единици за човечки ресурси во институции/фирми да побараат од овие лица да достават доказ/потврда за основот на користење на ова оправдано отсуство
(потврда издадена од детската градинка или уплатница за платен надомест за престој во детска градинка, копија од патна исправа за возраста на детето или копија од извод од матична книга на родени,
потврда за редовен ученик од образовните институции или копија од сведителство).
Односно може со потврда (која може да ја подигнете во управата или електронски) или со уплатница  !!!
МТСП: Дополнителни мерки, активности и препораки за превенција од ширење на болеста КОВИД-19

Почитувани родители,
Потврдите за редовно одење во градинка ги издаваме и електронски. Апелираме да се искористи оваа можност , со цел да се намали физичкиот контакт и метеж во градинката.
 Испратете  e-mail на официјалниoт  mail  на градинката со податоци за детето:
Име и Презиме,
матичен број,
кој објект го посетува детето,
ваше име и презиме (на кого треба да гласи потврдата)
judgbubamara@gmail.com
СО ПОЧИТ,
ЈУДГ ,,БУБА МАРА"

 
ВАЖНА НАЈНОВА ИНФОРМАЦИЈА ДО РОДИТЕЛИТЕ ❗❗❗
  Почитувани родители !
Со оглед на тоа дека се јави потреба за давање на потврди за престој во градинка на вашите деца и пред завршување на мерките, а по известување на МТСП, Ве информираме дека потврдите ќе се издаваат 
утре (петок) 13.03.2020 г, (вторник) 17.03.2020 г., (четврток) 19.03.2020 г. од 09.00ч - 11.00ч  во управата објект „Буба Мара„ Бул. „Асном“ бр.194, Скопје
СЛЕДЕТЕ ГИ НАШИТЕ ИНСТРУКЦИИ КОИ НИ ПРИСТИГНУВААТ ОФИЦИЈАЛНО ОД НАШЕТО МИНИСТЕРСТВО И ЗА СЕКОЈА НОВА ПРОМЕНА ЌЕ БИДЕТЕ БЛАГОВРЕМЕНО ИЗВЕСТЕНИ!
Ви благодариме на вашето разбирање
СО ПОЧИТ
ЈУДГ „Буба Мара“

Почитувани родители и соработници,
ЈУДГ „Буба Мара“
Ве известува дека од 11.03.2020 година (среда) ќе го прекине воспитно - образовниот процес,
како дел од мерките и активностите за превенција од ширењето на корона вирус.
Мерката е со траење од 14 дена, согласно со Одлуката на Владата на РСМ, а по препорака на комисијата за заразни болести.
Со почит,
ЈУДГ "Буба Мара"

Отсуствата од работа ќе се докажуваат со потврди кои ќе ги издаваат градинките и основните училишта,
на име на родителот корисник на мерката за ослободување од работа поради грижа за дете со навршена возраст до 10 години,
во кои ќе биде наведен и временскиот период за кој  се однесува.
Истите ќе треба да се достават до секторот за управување со човечки ресурси
или раководителот/директорот на институцијата/компанијата во која работи, до терминот за пресметка на следната плата.